fbpx

Marije Grift

Spiriwiri

Aarden

Het is niet heel gek dat we het contact met de aarde steeds meer zijn verloren. En dat we niet goed gegrond meer zijn. Vroeger liepen we rond op onze blote voeten. Door het zand en over het natte gras. Sliepen we op de grond. Hiermee maakten we heel direct contact met de aarde onder ons. Tegenwoordig zijn onze wegen geasfalteerd. Lopen we op schoenen waardoor we het directe contact verliezen.

Wat is aarden?

Aarden is eigenlijk stevig met beide voeten op de grond staan. Verbonden zijn met de aarde. Het bewust zijn van en in contact zijn met je eigen lichaam. Voelen wat het nodig heeft. En wat de grenzen zijn. Energie door je heen kunnen laten stromen. Vol in het leven staan. In het hier en nu zijn. Het kunnen opvangen van tegenslagen.

Aarden & jouw lichaam

Op het moment dat je niet goed geaard bent, kan het voelen alsof je losgekoppeld bent van je lichaam. Het kan ook echt voelen alsof je niet helemaal in je lichaam zit.

Je voelt niet meer de verbinding met je lijf. Het lichaam wordt behandeld en gezien als een ding. En niet als jouw eigen body. Dit is iets wat je in de wereld van nu veel ziet. Waarin we willen voldoen aan een ideaalbeeld dat geschetst wordt in de samenleving. Meisjes die zichzelf uithongeren, omdat ze hun vormen willen laten verdwijnen. Of vrouwen die plastische chirurgie toepassen om hun lippen vol te spuiten of hun borsten te laten vergroten. En mannen die hun lichaam injecteren met anabolen om maar zo groot en gespierd mogelijk te worden.

We willen met ons hoofd de controle over ons lichaam hebben. Ons lichaam moet doen wat wij willen. En als het dat niet doet dan zorgen we er wel voor dat het dit doet. Als ons lijf aangeeft dat het pijn heeft, stoppen we er paracetamol in om de pijn te doen laten verdwijnen. Ons lichaam mag niet ziek worden, want dan kunnen we niet werken. Of naar dat feestje toe, waar we ons willen verdoven met alcohol.

Het ontwikkelen van verslavingen. Van (niet) eten, drugs, alcohol & seks. Een paar voorbeelden. Alles om te verdoven en niet hoeven voelen.

Terwijl door te verbinden met je lichaam het jou zoveel informatie geeft. Jouw lijf probeert met je te communiceren. Dit willen we alleen vaak niet horen. Dus blijven we ons verdoven.

Het wordt ons wat dat betreft ook niet makkelijk gemaakt om de verbinding met ons lichaam te maken en te behouden.

Niet goed geaard zijn

Wanneer je niet bent geaard ervaar je meer spanning je leven. Je verliest je sparkle en gevoel van levendigheid. Je komt vast te zitten in je routines waar eigenlijk ons hele leven op is gericht. Dag in dag uit doen we hetzelfde. Wake up, work, eat, sleep & repeat. Hierdoor verliezen we de dynamiek in ons leven.

Je hebt last van dwangmatig gedrag. Voelt je onzeker over jezelf. Maakt je veel zorgen over dingen en piekert veel. Waardoor je misschien niet kan slapen.

Je ervaart een onrust in je leven. En hebt last van angstgevoelens. Alsof je in de overlevingsstand staat. Je ervaart problemen op het gebied van wonen, je gezondheid, op je werk & financieel.

Maar ook veel dagdromen. En voornamelijk leven in een fantasiewereld.

Het belang van aarden

Kijk eens naar de planten, bloemen & bomen. Zonder wortels en water overleven zij niet. Bomen overleven de sterkste stormen, omdat hun wortels diep verankerd in de aarde zitten.

Wij zijn een onderdeel van de natuur. We leven hier op aarde. Dit is onze basis. En jouw lichaam is jouw huis hier op aarde. En met jouw lijf sta je hier vol in het leven.

Om de stormen van het leven te kunnen dragen hebben we een bodem nodig. Een stevige ondergrond. Als je basis niet sterk is, ben je onstabiel.

Met een goede aarding, ervaar je minder spanning je leven. Zijn we meer gericht op onze doelen. Stellen we grenzen. Zijn we zelfverzekerd. En voelen we ons verbonden met onze omgeving. Zijn we aanwezig. In het hier en nu. Verlies je dit contact, dan raak je je grip van de werkelijkheid kwijt. Dwalen je gedachtes af en ben je niet meer aanwezig op planeet aarde.

Gronden helpt om overprikkeling tegen te gaan. Herkenbaar voor als je hooggevoelig bent.

Maar een goede aarding is ook belangrijk om je dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Om af te wassen, stofzuigen, eten klaarmaken en de huur te betalen.

Op het moment dat je je bezighoudt met spiritualiteit zweef je niet weg als je goed gegrond bent. Maar blijf je enigszins nuchter en objectief.

Het is nodig om een goed doorgeefluik te kunnen zijn voor boodschappen van bovenaf. Om je te kunnen verbinden met spirit en andere wezens. Te kunnen vertalen wat je doorkrijgt aan boodschappen. Hiervoor moet je in je lichaam kunnen zijn. Zodat je dit allemaal kan laten doorstromen weer de aarde in.

Maar wat dacht je van manifesteren? Daar is standvastigheid voor nodig om je doel voor ogen te houden. Vast te houden aan dat wat je wilt. Hier de moed niet in verliezen. Geconcentreerd blijven in dat wat je doet om te kunnen manifesteren.

Aarden, how to

Door met je beide voeten stevig op de grond te staan. Niet leunend op je linker been. Of op je rechterbeen. Nee, met beide voeten plat op de grond. Je zou hierbij nog kunnen visualiseren hoe 2 dikke wortels vanuit je voeten de aarde in schieten.

Gebruik je four senses: ruiken, horen, proeven & voelen. Ruik maar de geur van een vers gebakken brood. Hoor de vogels buiten fluiten. Proef bewust wat je eet. En voel de wind langs je gezicht.

Leer om te ontspannen. En misschien mag je ook wat meer ontspannen? Dit kan helpen om meer uit je angst te komen.

Maak de verbinding met je lichaam. Herstel deze connectie. Hoe behandel je je lichaam? Leef je een zittend bestaan? Of ben je de hele dag alleen maar in de weer om niet stil te zitten? Verzorg je lijf met een bodylotion. Praat er tegen op een aardige manier. Zoals je tegen een vriendin praat. Voel je lichaam. Wat doet je ademhaling? Heb je een diepe ademhaling of adem je heel oppervlakkig?

Ook jezelf voeden. Met producten die dicht bij de aarde staan. En zo natuurlijk mogelijk zijn.

Je weet nu wat aarden is. Wat de connectie is tussen aarden & jouw lichaam. Wat de symptomen zijn van niet goed geaard zijn. Waarom het o zo belangrijk is om te gronden en met je beide voeten op aarde staan. En hoe je dit doet.

Het zal niet altijd zijn dat je 24/7 goed gegrond bent. Misschien schiet je af en toe weer even naar boven. Dat is niet erg. Jezelf weer op een lieve manier terug roepen, helpt je weer met een goede aarding.