fbpx

Marije Grift

Mental health

Wees jouw aller grootste fan

Veel mensen vinden het lastig om hun pluspunten te benoemen. We zitten vaak vol met invul gedachten. Wat zal een ander dan niet denken? Je denkt dat het arrogant overkomt. Of dat mensen denken dat je helemaal vol van jezelf bent. Misschien is je eigenwaarde wel zo laag dat je werkelijk niets kunt benoemen. Maar iedereen heeft goede eigenschappen. En die mogen we wat mij betreft best wat vaker uitspreken.

Arrogant?

Voor mij is dit nooit makkelijk geweest. Ik was erg bezig met wat anderen dan wel niet van mij zouden denken. Vinden ze me niet arrogant? Heb ik dan geen eigendunk? Zijn ze het er wel mee eens? Als mij in therapie gevraagd werd wat ik leuk vond aan mezelf dan sloeg ik helemaal dicht. Dit had ook te maken met de manier  van denken over mezelf. Ik kon daadwerkelijk niet positiefs over mezelf bedenken. Vraag wat mijn slechte eigenschappen zijn en er komt een hele lijst aan wat er mis is met mij. Maar kwaliteiten kon ik niet bedenken. Voor een sollicitatiegesprek moest ik dan echt iets verzinnen.

Terwijl het benoemen van je pluspunten echt belangrijk is. Het geeft je meer energie. En meer zelfvertrouwen. Je staat steviger in schoenen. Voelt je krachtiger. En onderschat de kracht van woorden niet. Hoe je over jezelf praat heeft veel invloed op de wereld om je heen.

Mijn grootste fan

Dus, things have changed since then! Al voelt het nog steeds ongemakkelijk om te benoemen wat ik wél leuk vind aan mezelf. En toch ga ik deze benoemen.

Ik vind het leuk aan mezelf dat:

  • Ik betrouwbaar ben;
  • Soms een beetje gek ben, maar I like it;
  • Ik dingen voor een ander doe, terwijl ik weet dat diegene niet hetzelfde terug zou doen;
  • Ik steeds meer mijn grenzen aan kan geven;
  • Dat ik mentaal steeds weerbaarder word;
  • Ik een dromer ben;
  • Ik een gevoelsmens ben (a typical pisces);
  • Ik positief ingesteld ben;
  • Ik sportief ben.


Deze eigenschappen heb ik niet altijd gehad. Vroeger was ik echt een negatief denker. En sommige punten heb ik ook niet altijd leuk gevonden aan mezelf. Mijn gevoeligheid kon ik juist niet mee om gaan. Terwijl ik dat juist nu erg kan waarderen aan mezelf.

Jij mag echt je grootste fan zijn! Delen van jezelf wél leuk vinden En dit ongegeneerd benoemen. Ik bedoel yo, kijk eens hoe mooi jij bent! De wereld mag nog meer zien van jouw leuke kanten.

Wat vind jij leuk aan jezelf?